Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel de handen als de benen mogen worden gebruikt. De sport kent zijn oorsprong in Japan en de Verenigde Staten, waar het begin jaren zeventig populair werd. Het kickboksen in de VS is ontstaan als systeem om verschillende stijlen vechtsporters zich met elkaar te laten meten. Het kickboksen in Japan heeft zich van harde karatestijlen uit ontwikkeld met invloeden van het thaiboksen (muay thai). In Nederland is Thom Harinck een bekend persoon die kickboksen introduceerde.
Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Toch is de manier van trappen afkomstig uit het thaiboksen anders. Dit verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillende vormen van competitie. Bij taekwondo draait het om het behalen van punten, terwijl het bij thaiboksen de bedoeling is de tegenstander zo hard mogelijk te raken. Elleboogstoten zijn in het kickboksen, anders dan bij het traditionele thaiboksen, niet toegestaan.
Kickboksen gebeurt in een ring. De deelnemers dragen handschoenen, scheenbeschermers worden afhankelijk van de bond gedragen tijdens “nieuwelingen partijen”.
Het kickboksen is opgedeeld in een vijftal klassen, te weten:
  • J-klasse (Jeugd)
  • N-klasse (nieuwelingen)
  • C-klasse
  • B-klasse
  • A-klasse
Na drie gewonnen N-partijen wordt men bevorderd naar de C-klasse, na 6 gewonnen C-partijen naar de B-klasse en na acht gewonnen B-partijen naar de A-klasse.
Kickboksen in Nederland is eerder afgeleid van de Japanse variant en lijkt meer op thaiboksen dan op het Amerikaanse Full-Contact. Het kickboksen in Nederland lijkt op het van Eurosport bekende K1, alleen mag er wel geclincht worden. Hoe snel de clinch opgebroken wordt is afhankelijk van de klasse en kickboksbond en bij sommige wedstrijden zijn elleboogstoten ook toegestaan, men spreekt dan van Thaise regels of full muay thai.

Wedstrijd visie
‘Fysiek en Mentaal Zaandam’ zal zich ook richten op het vormen van een wedstrijdploeg.Onze visie:1. Leden die wedstrijd ambities hebben zullen eerst uitgenodigd worden voor een intakegesprek, na aanleiding van dit gesprek zullen wij beslissen of je wordt geselecteerd voor de wedstrijdploeg. De meest essentiële eis is:

Totale toewijding! Zowel fysiek als mentaal 100% inzet.

Nadere uitleg van de eisen en voorwaarden zal in het intakegesprek worden toegelicht.